Pierogi z farszem śliwkowo-orzechowym

Utworzono: 2020-01-26
Kategoria: Tradycyjne przepisy

Pierogi tylko ruskie, lub z kapustą i grzybami? Niekoniecznie! Tradycyjne przepisy to również oryginalne farsze takie jak m. in. słodkie nadzienie z suszonych śliwek połączone z orzechami. Wszystko to serwujemy w aromatycznej polewie miodowej. 

Składniki na ciasto: 

  • 1/2 kg Mąki pszennej
  • 1 szkl wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko

Składniki polewy:

  • 50g masła
  • 4 łyżki miodu 

Składniki na farsz:

 

Wykonanie farszu:

  1. Umyte śliwki pokroić w drobną kostkę.
  2. Orzechy zmielić i połączyć oba składniki. Dodać miód, następnie dobrze wymieszać.

Wykonanie ciasta:

 

Mąkę przesiewamy, robimy zagłębienie i wbijamy całe jajko (wcześniej sparzone). Dodajemy dobrze ciepłą wodę ciągle mieszając, następnie dodajemy olej.

Zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt luźne trzeba dosypać troszkę mąki). Ciasto odkładamy na 10 minut przykrywając ściereczką, wałkujemy cienko, następnie wykrawamy kółka szklanką. Nakładamy na każde łyżeczkę farszu dobrze sklejając. 
 
 
 

Przygotowanie:

 
W garnku gotujemy wodę (lekko osoloną). Wrzucamy na wrzątek pojedynczo pierogi lekko mieszając łyżką drewnianą (tak żeby nie uszkodzić i żeby się nie skleiły). Doprowadzamy do wrzenia, następnie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową układając na półmisku lub bezpośrednio na talerzu. Polewamy roztopionym masłem z miodem. Ozdabiamy wedle uznania.
 

Smacznego!

 

© 2020 paczkaodrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
powered by bestudio.pl
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej

Wybierz formę dostawy

Produkt dodany do koszyka

Produktów w koszyku:
Kwota zamówienia:


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zarejestruj się

Będziesz mógł szybciej zamawiać produkty i zapisać się do grup zakupowych dzięki czemu przesyłka będzie darmowa. Rejestracja

ZALOGUJ SIĘ

Zaloguj

Zapomniałeś hasło? - Odzyskaj je

Zapomniałem hasła