Jak zrobić naturalny zakwas na żur?

Utworzono: 2020-02-08
Kategoria: Tradycyjne przepisy

"Odkąd pamiętam stałym elementem naszej domowej kuchni był kiszący się na parapecie, przygotowany przez mamę zakwas na żur" - to wspomnienie pani Barbary (naszej Paczkowej skarbnicy przepisów) doskonale obrazuje długowieczną tradycję żuru jako regionalnej, małopolskiej potrawy. Z naszym przepisem możesz wypróbować smak żuru przygotowanego na naturalnym, domowym zakwasie. Przekonaj się jakie to łatwe!

 

 

Potrzebne składniki: 

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej - wypróbuj naszą EKO mąkę - https://bit.ly/2uiTHkt
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku - w paczceodrolnika.pl znajdziesz również EKO Czosnek - https://bit.ly/2vh8PyC
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr ciepłej przegotowanej wody

 

 

Przygotowanie: 

 

Wszystkie składniki umieszczamy w wyparzonym słoju lub kamiennym garnku i zalewamy nie więcej niż 3/4 naczynia wody (ponieważ będzie terminować). Następnie naczynie nakrywamy gazą, szczelnie obwiązujemy i stawiamy w ciepłym miejscu. Mieszamy raz dziennie drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy - można z niego przygotować żur!

 

 

 

 

 

© 2020 paczkaodrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
powered by bestudio.pl
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej

Wybierz formę dostawy

Produkt dodany do koszyka

Produktów w koszyku:
Kwota zamówienia:


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zarejestruj się

Będziesz mógł szybciej zamawiać produkty i zapisać się do grup zakupowych dzięki czemu przesyłka będzie darmowa. Rejestracja

ZALOGUJ SIĘ

Zaloguj

Zapomniałeś hasło? - Odzyskaj je

Zapomniałem hasła