Obwarzanek krakowski

„Obwarzanek krakowski” to wypiek przypominający pierścień, ma kształt owalny, z otworem w środku, rzadziej przybiera formę regularnego koła. Fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali. Przekrojony splot „obwarzanka krakowskiego” ma okrągły lub owalny kształt. Jego kolor zmienia się od jasnozłocistego, przez ciemnozłocisty, do jasnobrązowego i cechuje się wyraźnym połyskiem.


Obwarzanek krakowski

2017-09-25

Obwarzanek powstaje w województwie małopolskim na terenie miasta Kraków oraz powiatów krakowskiego i wielickiego w granicach administracyjnych.

Wielkość produktu mieści się w granicach: średnica (12–17 cm), (grubość splotu 2–4 cm), (waga 80–120 g). W dotyku „obwarzanek krakowski” jest lekko twardy o zróżnicowanej powierzchni – od gładkiej po lekko chropowatą. Widoczne sploty spirali na skórce są lekko twarde, w środku miękisz jest jasny, miękki i lekko wilgotny. Chrupka skórka i miękisz „obwarzanka krakowskiego” mają lekko słodkawy smak typowy dla wyrobów piekarniczych wstępnie obwarzanych (parzonych w gorącej wodzie), a następnie pieczonych. Do dekoracji „obwarzanka krakowskiego” stosuje sie różne posypki, między innymi: sól, sezam, mak, czarnuszkę, posypkę ziołową – mieszankę różnych ziół lub przyprawową – mieszankę przypraw pikantnych (papryka, kminek, pieprz), ser, cebulę.

Zasadniczy wpływ na charakterystyczne cechy wyrobu mają umiejętności lokalnych piekarzy wykształcone przez setki lat produkcji tego wyrobu: ręczne obrabianie i formowanie ciasta, dzięki czemu każdy „obwarzanek krakowski” ma nieco inny kształt, a także – tzw. obwarzanie, czyli sposób wstępnego przygotowywania wyrobu.

„Obwarzanek krakowski” jest tradycyjnym pieczywem, które w początkach swojej tradycji mogło być wypiekane tylko w okresie Wielkiego Postu przez piekarzy specjalnie wyznaczonych w tym celu przez cech piekarzy krakowskich. Według definicji ze Słownika staropolskiego „obwarzanek to rodzaj ciasta w kształcie zwiniętego w kółko wałka, prawdopodobnie przed pieczeniem parzony”. Sama polska nazwa „obwarzanka krakowskiego” pochodzi właśnie od sposobu jego produkcji, czyli od obwarzania ciasta obwarzankowego w podgrzanej wodzie.

organizacja producentów:
Grupa producentów obwarzanków krakowskich działających przy Jurajskiej Izbie Gospodarczej
ul. Kolejowa 38
32-080 Zabierzów

dane kontaktowe:

tel.: 12 285 23 75, 12 285 27 88, 12 285 29 23
fax: 12 285 20 93
e-mail: biuro@jig.krakow.pl
 

 

 

© 2021 paczkaodrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
powered by bestudio.pl
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej

Wybierz formę dostawy

Produkt dodany do koszyka

Produktów w koszyku:
Kwota zamówienia:


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zaloguj się

Zaloguj

Nie pamiętasz hasła ? Przypomnij je

Zapomniałem hasła

Nie masz konta klienta?

Zarejestruj się