Strona główna
Produkty
Warzywa
Owoce
Jaja i nabiał
Soki i przetwory
Ziarna, orzechy i zboża
Mąki, kasze i makarony
Oleje, oliwy i octy
Zioła i przyprawy kuchenne
Miody
Inne
O projekcie
Nasze gospodarstwa
Blog
Kontakt
0
Zawartość koszyka
Suma zamówienia:
0.00 zł
Finalizuj zamówienie
Kurier
Zaloguj się
Produkty
Warzywa
Owoce
Jaja i nabiał
Soki i przetwory
Ziarna, orzechy i zboża
Mąki, kasze i makarony
Oleje, oliwy i octy
Zioła i przyprawy kuchenne
Miody
Inne
O projekcie
Nasze gospodarstwa
Blog
Kontakt
Blog
Strona główna
-
Blog
Kategorie:
Wszystkie
Tradycyjne przepisy
Zdrowie
Dary natury
Domowe sposoby
Na wsi
Jak zamawiać żywność bezodpadowo? [INSTRUKCJA]
1. Zarejestruj lub zaloguj się na naszej stronie. 2. Załóż własną grupę zakupową lub dołącz do istniejącej. Grupa zakupowa pozwoli wam składać zbiorowe zamówienia, dzięki czemu możecie oszczędzić na kosztach dostawy a także (zamawiając…
Utworzono: 2021-01-10
Kategoria:
Tradycyjne przepisy
Dlaczego warto przejść na zakupy zero-waste od rolników?
Nowy rok to nowe postanowienia. Oto trzy powody dla których z okazji tego nadchodzącego warto zmienić swoje zwyczaje w kupowaniu żywności, wybierając żywność z lokalnych, ekologicznych gospodarstw. Zrobisz coś dla siebie. Sztuczne tworzywa użyte w…
Utworzono: 2020-12-30
Kategoria:
Dary natury
Wekowanie, czyli jak zachować żywność na dłużej?
Wekowanie to prosty sposób na pasteryzację żywności domowym sposobem. Dzięki niemu możesz zachować - nawet gotową już - żywność od zepsucia nawet na wiele miesięcy! Wystarczy jedynie kilka słoików i wysoka temperatura. Sprawdź sam/a/ jak…
Utworzono: 2020-12-27
Kategoria:
Tradycyjne przepisy
3 powody dla których warto skracać łańcuch dostaw żywności.
Droga jaką przebędzie twoja żywność zanim trafi na talerz ma bez wątpienia duże znaczenie dla środowiska. Skracanie łańcuchów dostaw poprzez korzystanie z produktów lokalnych gospodarstw to jednak nie tylko korzyść ekologiczna; kupowanie żywności u rodzimych…
Utworzono: 2020-12-25
Kategoria:
Na wsi
2 sposoby na nie zmarnowanie nadmiaru świątecznej żywności
Czy wiesz, że w okresie świątecznym statystyczne ilości marnowanej żywności wzrastają nawet trzykrotnie? Na szczęście, by temu zaradzić, istnieją inne sposoby niż zjedzenie wszystkiego naraz. Zobacz co możesz zrobić z nadmiarem żywności po świętach, pozostając…
Utworzono: 2020-12-23
Kategoria:
Tradycyjne przepisy
Domowy majonez zerowastowy [przepis]
Utworzono: 2020-12-21
Kategoria:
Tradycyjne przepisy
Dlaczego warto wspierać krótkie łańcuchy dostaw żywności?
Macie w domu nadmiar kartonów? A może spodziewacie się ich więcej po świętach? Poza wyrzuceniem ich do śmieci można zastosować dla nich inne przeznaczenie! Niezadrukowane kartony których używamy na codzień stanowią bowiem świetny element kompostu. Karton…
Utworzono: 2020-12-17
Kategoria:
Tradycyjne przepisy
3 środowiskowe korzyści zakupów zero-waste od eko-rolników.
Walka z nadmiarem odpadów to nie tylko polityka i społeczne akcje. Najbardziej istotne i najmniej widoczne bitwy o środowisko rozgrywają się bowiem również na Twoim talerzu! Od tego co jesz, jak jesz i gdzie robisz…
Utworzono: 2020-12-08
Kategoria:
Tradycyjne przepisy
Dyniowy ketchup Zero-Waste [PRZEPIS]
Jak ograniczyć zużycie plastikowych opakowań? Najlepiej ich nie kupować! Niektóre powszechne produkty możemy bowiem łatwo wykonać samemu. Sprawdźcie nasz przykładowy przepis na ketchup z dyni. Pamiętajcie, że korzystając z zakupów zero/less waste od lokalnych rolników…
Utworzono: 2020-11-25
Kategoria:
Tradycyjne przepisy
Ile odpadów generuje kupowanie warzyw i owoców w markecie? [INFOGRAFIKA]
Dlaczego warto kupować bezodpadowo? Sami zobaczcie różnicę. Poniżej porównaliśmy ilość odpadów generowanych w cotygodniowym procesie zakupowym zarówno w supermarkecie jak i bezpośrednio od ekologicznych, lokalnych rolników. Ciekawi wyników? Sprawdźcie! Jeśli interesują was zakupy "zero/less waste" - możecie…
Utworzono: 2020-11-16
Kategoria:
Tradycyjne przepisy
Jak z pomocą eko-rolników być zero/less-waste?
160 kg opakowań - tyle średnio zużywa statystyczny Polak w skali jednego roku. I choć ilość ta wciąż oscyluje poniżej średniej unijnej, trendy wskazują jedno – ilość generowanych przez Polaków odpadów sukcesywnie wzrasta, przyczyniając się…
Utworzono: 2020-11-07
Kategoria:
Na wsi
5 naturalnych produktów zwiekszających odporność organizmu.
Choć dieta to nie jedyny czynnik wpływający na odporność naszego organizmu, należy pamiętać, że to w przewodzie pokarmowym mieści się ok. 80% naszego układu odpornościowego! Dlatego poza aktywnością fizyczną, regularnym snem oraz wykluczeniem używek, warto do naszych codziennych zwyczajów…
Utworzono: 2020-03-12
Kategoria:
Zdrowie
1
2
>