Jagnięcina podhalańska

Chronione Oznaczenie Geograficzne obejmuje jagnięta ras: „polska owca górska” i/lub „polska owca górska odmiany barwnej” i/lub „cakiel podhalański”. Wymienione rasy nie są krzyżowane między sobą. Mianem „jagnięciny podhalańskiej” określa się wyłącznie jagnięta, których wiek nie przekroczył 60 dni. Są to tzw. tuszki jagniąt mlecznych uzyskujące wagę od 4 kg do 8 kg.


Jagnięcina podhalańska

2017-10-23

„Jagnięcina podhalańska” produkowana jest w województwie śląskim: w powiecie cieszyńskim gmina Istebna; w powiecie żywieckim gminy: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa oraz w województwie małopolskim: cały powiat nowotarski i cały powiat tatrzański; w powiecie suskim gminy: Zawoja, Bystra i Sidzina; w powiecie limanowskim gminy: Niedźwiedź i cześć gminy Kamienica, która położona jest na terytorium Gorczańskiego Parku Narodowego lub znajduje się na południe od rzeki Kamienica oraz sołectwa z gminy Mszana Dolna: Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe i Lubomierz; w powiecie nowosądeckim gminy: Piwniczna, Muszyna i Krynica.

„Jagnięcina podhalańska” cechuje się niskim otłuszczeniem tuszy, wyjątkową soczystością, która jest uzależniona od zawartości tłuszczu śródmięśniowego, czyli marmurkowatości. Ponadto, mięso wyróżnia się jasnoróżową barwą i miękką lecz sprężystą strukturą. Najbardziej charakterystyczną i wyróżniającą cechą „jagnięciny podhalańskiej” jest jej specyficzny smak i zapach zbliżony do dziczyzny, a szczególnie do zapachu sarniny.

„Jagnięcina podhalańska” cieszy się doskonałą opinią w śród odbiorców zarówno krajowych jak i zagranicznych. Na przestrzeni wielu wieków chowu owiec we wskazanym regionie, ukształtowała się w oczach konsumentów silna renoma „jagnięciny podhalańskiej”. Dzięki setkom lat kultywowania tradycji wypasu owiec górskich, a tym samym budowaniu silnej „marki” krajowi konsumenci utożsamiają „jagnięcinę podhalańską” z regionem, z którego pochodzi. Świadomość konsumentów o silnie zakorzenionej tradycji pasterstwa oraz popularność etosu góralskiego dodatkowo przekłada się na renomę „jagnięciny podhalańskiej”.

organizacja producentów:
Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów "Gazdowie" w Leśnicy
ul. Polna 33, 34-403 Leśnica

tel.: 18 265 64 98, 608 120 268
fax: 18 266 46 21
e-mail: gazdowie@poczta.onet.pl

 


 

 

© 2021 paczkaodrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
powered by bestudio.pl
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej

Wybierz formę dostawy

Produkt dodany do koszyka

Produktów w koszyku:
Kwota zamówienia:


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zaloguj się

Zaloguj

Nie pamiętasz hasła ? Przypomnij je

Zapomniałem hasła

Nie masz konta klienta?

Zarejestruj się