
1. Bogactwo witaminy C
100g czarnej porzeczki zawiera w sobie ok. 180 mg witaminy C. Stanowi to ilość 3 razy większą niż w przypadku pomarańczy bądź cytryny. Sok z tego owocu stanowi niewątpliwą ochronę przed przeziębieniami w okresie wzmożonego zagrożenia chorobowego. Jeśli jednak wcześniej dopadnie cię przeziębienie - sok możesz dodawać m.in. do herbaty wspierając tym samym powrót do zdrowia.
2. Antyoksydanty
Czarna porzeczka to owoc wyróżniony jako trzeci na liście ORAC (wśród owoców jagodowych) zawierającej produkty spożywcze posiadające w sobie duże ilości naturalnych przeciwutleniaczy. To właśnie one - według licznych badań - potrafią załagodzić tzw. stres oksydacyjny co prowadzi do zmniejszenia rozwoju chorób, m. in. nowotworów.
3. Obniża ciśnienie
Już picie jednej szklanki soku z czarnej porzeczki dziennie, przyczynia się skutecznie do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego. Składniki tego owocu wpływają bowiem pozytywnie na naczynia krwionośne, regulując ciśnienie oraz wzmacniają serce.
4. Na zdrowe oczy
Jako źródło antyocyjanów oraz witaminy A (100 g świeżych owoców dostarcza 230 IU witaminy A), czarna porzeczka może wspomóc w zahamowaniu rozwoju licznych chorób oczu oraz pozytywnie wpływać na ostrość widzenia. Jest szczególnie zalecana osobom pracującym przy komputerze, bądź znajdujących się w strefie ryzyka narażania wzroku na szkodliwe czynniki. Jest zalecana również w przpadku zagrożenia jaskrą, bądź zaćmą.

Nasze zdrowe, ekologiczne soki możesz znaleźć tutaj: https://bit.ly/2uFzJR0?
5. Na pęcherz
Czarna porzeczka i jej właściwości polecane są w przypadku dolegliwości pęcherza - zwłaszcza w przypadku zapalenia. Już picie jednej szklanki soku pomaga usunąć z organizmu bakterię E.Coli która przyczynia się do nawrotów zapalenia pęcherza. Wysoka ilość witaminy C zawartej w owocu hamuje również rozwój bakterii.
6. Hamuje procesy starzenia
Czarna porzeczka pomaga w odnawianiu skóry i spowalnianiu procesów starzenia. Dzięki witaminie C wpływa na zdrowy koloryt skóry i uszczelnianie naczynek krwionośnych. Zawarte w owocu flawinoidy stanowią istotny element w opóźnianiu procesów starzenia wspomagając zachowanie na dłużej zdrowego, młodego wyglądu.
 
		 Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej
					Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej