Potrzebne składniki:
Przygotowanie rozczynu:
Mleko podgrzewamy - do ciepłego mleka dodajemy drożdże i dwie łyżki cukru oraz przesianą mąkę - tyle aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Odstawiamy przykrywając lnianą ściereczką do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Ciasto:
Sparzamy jajka - 8 żółtek i 1 jajko całe ucieramy z resztą cukru. Ocieramy skórkę z wcześniej sparzonej cytryny i wyciskamy sok z połowy. Wszystko to łączymy w dużej misce po czym dodajemy wyrośnięty rozczyn, wlewamy spirytus, dodajemy sól oraz przesiewamy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, dodając do niego 6 łyżek oleju i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy lnianą ściereczką, ciasto musi podwoić swoją objętość wówczas urywając po kawałku ciasta formujemy kulkę. Następnie robimy wgłębienie i łyżeczką nakładamy np. konfiturę różaną lub wiśniową, zamykając dokładnie w cieście, możemy też nadziewać szprycą po usmażeniu. Układamy na drewnianej desce zachowując odstęp bo podwoją swoją objętość. Z takiej porcji zrobimy ok. 32-34 szt.
Smażenie: