Pączki domowym sposobem

Utworzono: 2020-02-19
Kategoria: Domowe sposoby

Z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku dzielimy się naszym przepisem na domowe pączki. Jeśli chcesz mieć pewność, że pączki które jesz, bądź dajesz swoim bliskim są wolne od sztucznych dodatków - najlepiej przygotować je domowym sposobem! 

 

 

Potrzebne składniki: 

  • 1kg mąki pszennej
  • 100g drożdży
  • 100g cukier
  • 1 cytryna
  • 1/2 l mleka
  • 30ml spirytusu
  • 9jajek
  • szczypta soli
  • 1/2kg smalcu
  • 1.5l oleju rzepakowego rafinowanego

 

Przygotowanie rozczynu: 

 

Mleko podgrzewamy - do ciepłego mleka dodajemy drożdże i dwie łyżki cukru oraz przesianą mąkę - tyle aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Odstawiamy przykrywając lnianą ściereczką do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

 

 

Ciasto: 

 

Sparzamy jajka - 8 żółtek i 1 jajko całe ucieramy z resztą cukru. Ocieramy skórkę z wcześniej sparzonej cytryny i wyciskamy sok z połowy. Wszystko to łączymy w dużej misce po czym dodajemy wyrośnięty rozczyn, wlewamy spirytus, dodajemy sól oraz przesiewamy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, dodając do niego 6 łyżek oleju i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy lnianą ściereczką, ciasto musi podwoić swoją objętość wówczas urywając po kawałku ciasta formujemy kulkę. Następnie robimy wgłębienie i łyżeczką nakładamy np. konfiturę różaną lub wiśniową, zamykając dokładnie w cieście, możemy też nadziewać szprycą po usmażeniu. Układamy na drewnianej desce zachowując odstęp bo podwoją swoją objętość. Z takiej porcji zrobimy ok. 32-34 szt.

 

 

Smażenie: 

 
Rozgrzewamy olej wraz ze smalcem. Aby sprawdzić czy tłuszcz jest rozgrzany wrzucamy plasterek surowego ziemniaka. Jeśli po wrzuceniu gotuje się to wkładamy pączki tak aby były ułożone luźno. Obracamy kilka razy delikatnie widelcem smażąc na złoty kolor, wyjmujemy na papierowy ręcznik łyżką cedzakową, można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą albo lukrem.
 
 
Czas jaki musimy poświęcić na przygotowanie pączków to około 2 godziny. 
Zachęcamy, by mimo wszystko przygotować je w domu, mając pewność, że wiesz co jesz!
© 2021 paczkaodrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
powered by bestudio.pl
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej

Wybierz formę dostawy

Produkt dodany do koszyka

Produktów w koszyku:
Kwota zamówienia:


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zaloguj się

Zaloguj

Nie pamiętasz hasła ? Przypomnij je

Zapomniałem hasła

Nie masz konta klienta?

Zarejestruj się