Jak oceniać jakość warzyw i owoców pomocą zmysłów?

Utworzono: 2020-02-28
Kategoria: Tradycyjne przepisy

W czasach kiedy owoce i warzywa często modyfikuje się po to by wyglądały dobrze, kosztem ich smaku i odżywczej jakości warto sprawdzać to co finalnie ląduje na naszych stołach jeszcze przed zjedzeniem. Pomocne w tym zabiegu mogą być nasze podstawowe zmysły. Zobaczcie kilka wskazówek, jak je wykorzystać!

 

 

Wzrok: 

 

Pękate, lśniące, o regularnych kształtach. Te kuszące dla oka oznaki często są jednak mylnym świadectwem tego, że warzywa tego typu są produktami najlepszej jakości. Idealny wygląd to głównie domena sztucznych metod uprawiania wykorzystujących chemiczne nawozy dzięki którym warzywa i owoce są większe i bardziej dorodne niż te uprawiane ekologicznie. Błyszcząca powłoka – np. w przypadku jabłek - to efekt stosowania chemicznych wosków i żywicy mających zapewnić im ochronę w czasie transportu.

 

Nie bój się zatem „brzydkich” warzyw i owoców oraz nie kieruj zawsze ich wielkością. Krzywy korzeń, nieregularny kształt, ślady ziemi na warzywach to raczej wskazówki świadczące o tym, iż były uprawiane naturalnie i nikt nie poprawiał ich jakości pomocą sztucznych, szkodliwych dla naszego zdrowia metod. Nie warto zawsze więc skupiać się na tym aby kupowany przez nas produkt był jak najbardziej zachęcający wyłącznie dla oka.

 

W przypadku gdy produkt posiada liście, warto zwrócić uwagę na ich stan – w większości przypadków powinny być świeżo-zielone i nie naznaczone procesem gnicia.

 

Węch: 

 

Istotnym elementem świadczącym o świeżości i naturalnym składzie warzyw i owoców jest często ich zapach. Jeśli więc mamy do wyboru te same warzywa z różnych źródeł a spośród których jedynie jedno wydziela specyficzny dla danego warzywa bądź owocu zapach – to dobry powód aby wybrać właśnie ten produkt. Zmysł węchu to również przydatna umiejętność w ocenie, czy produkt który trzymamy w dłoni jest wystarczająco świeży. Zapach stęchlizny, bądź pleśni powinien momentalnie odwieść nas od zakupu.

 

„Ziemisty” zapach warzyw może świadczyć o tym, iż produkt niedawno został wybrany z ziemi co daje nam większą pewność, iż mamy do czynienia ze świeżym produktem. Pamiętajmy, że to zmysł zapachu odpowiada w dużej mierze za odczuwanie smaku. Jeśli więc podoba nam się zapach kupowanego produktu – możemy mieć więcej pewności, że dany produkt będzie smakował dobrze.

 

Dotyk: 

 

Dobre warzywa i owoce zwykle charakteryzują się jędrnością. Miękkie plamy, czy konsystencja świadczyć mogą o fakcie, iż oceniane produkty nie są pierwszej świeżości i wskazywać na zjawisko gnicia. Dobrej jakości jabłka, cytryny czy pomarańcze są przeważnie cięższe niż wskazuje na to ich wygląd. Wystrzegaj się za to warzyw i owoców które są wilgotne pomimo przechowywania ich w suchym pomieszczeniu. 

 

Jeśli dotykając produktu wyczujesz ślady brudu i ziemi – nie przekreślaj z góry tych produktów. Gdy pozostałe zmysły sugerują, iż mamy do czynienia ze zdrowymi produktami, z dobrego źródła, ślady ziemi powinny raczej upewnić nas w tym, iż produkt faktycznie pochodzi z naturalnej uprawy.

 

 

Jeśli nie czujesz się pewnie w ocenianiu warzyw i owoców – zawsze możesz zapytać sprzedawcę o skład, bądź pochodzenie oferowanych produktów. Ma on obowiązek odpowiedzieć na twoje pytanie odnośnie kupowanej żywności. W przypadku gdy uznasz, iż niechętnie dzieli się tą wiedzą, bądź utrudnia dostęp do informacji o własnym produkcie – warto poszukać wówczas warzyw i owoców z innych, pewniejszych źródeł.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2021 paczkaodrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
powered by bestudio.pl
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej

Wybierz formę dostawy

Produkt dodany do koszyka

Produktów w koszyku:
Kwota zamówienia:


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zaloguj się

Zaloguj

Nie pamiętasz hasła ? Przypomnij je

Zapomniałem hasła

Nie masz konta klienta?

Zarejestruj się