1. Czosnek
Właściwości antybakteryjne czosnku oraz jego zdolności produkcji białych krwinek sprawiają,
iż działa jak antyoksydant. Posiada zdolność hamowania aktywności m.in. niektórych wirusów, np. wirusów grypy. Dzięki zawartości kwertycyny posiada również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne - hamując powstawanie tzw. wolnych rodników.
Czosnek (2-3 ząbki dziennie) najlepiej spożywać bez obróbki termicznej, co pozwoli na zachowanie wszystkich jego najlepszych właściwości. Warto również rozgnieść go na kilka minut przed zjedzeniem, co spowoduje wydzielanie istotnych dla naszego zdrowia składników.
2. Oleje
Lniany, sojowy, rzepakowy, słonecznikowy oraz oliwa z oliwek - te produkty warto stosować
w naszej kuchni dzięki ich bogatej zawartości kwasów Omega-3. Ten istotny składnik ma wpływ na stan odporności naszego organizmu m.in. poprzez skuteczne wsparcie w regulowaniu poziomu stresu. Łyżeczkę oleju możemy dodawać codziennie np. do jogurtu.
Pamiętajmy, że zestresowany i zmęczony organizm jest bardziej podatny na infekcję, a zredukowanie psychicznych obciążeń może mieć istotny wpływ na naszą zdolność do walki z potencjalną chorobą.
3. Imbir
Imbir powszechnie uważany jest za środek przeciwzapalny o właściwościach pochodnych aspirynie. Wyciąg z tej rośliny wykazuje zdolność do hamowania rozwoju bakterii, niektórych wirusów i grzybów. Jest to bez wątpienia produkt w który warto zaopatrzyć się chcąc zwalczyć przeziębienie bądź wzmocnić odporność organizmu.
Imbir możemy stosować jako dodatek do herbaty, przyprawę, bądź przygotować pro-zdrowotny syrop, którego stosowanie pozytywnie wesprze nasz organizm.
4. Miód
Kolejnym pozytywnym elementem odpornościowej diety jest bez wątpienia miód. Jego pro-zdrotowne właściwości od tysięcy lat towarzyszą nam w procesie wspierania zwalczania chorób i infekcji. Naturalny miód wykazuje działanie antybakteryjne dzięki obecności tzw. termostabilnych substancji antybiotycznych. Badania wykazały, że ten naturalny produkt (spożywany regularnie) pozytywnie wpływa na nasz układ immunologiczny.
Miód warto spożywać w ilość min. 1 łyżki dziennie w przypadku osoby dorosłej, lub 1 łyżeczki dziennie w przypadku dzieci. Pamietajmy, że chcąc zachować wszystkie właściwości miodu nie należy dodawać go do wrzątku, czy gorącej herbaty, lub mleka. Zbyt wysoka temperatura niszczy bowiem wiele jego pozytywnych elementów.
5. Kiszonki
Kiszonki, dzięki procesowi fermentacji mają bardzo koszystny wpływ na nasze zdrowie oraz wzmocnienie odporności organizmu. Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach działa pozytywnie na regulację pracy układu trawiennego równocześnie korzystnie wpływając na wewnętrzną florę bakteryjną sprawiając, iż nasza naturalna odporność działa sprawniej.
Produkty kiszone dostarczają przede wszystkim dużo naturalnej witaminy C. Są również cennym źródłem przeciwutleniaczy, które posiadają zdolność usuwania tzw. wolnych rodników. Dzięki posiadaniu w sobie wielu dobrych bakterii kiszonki uznawane są za naturalny probiotyk, skuteczniejszy nawet od tych sprzedawanych w aptekach.
Ważne! Pamiętajmy, że skuteczna odporność organizmu to m.in. wynik pewłnowartościowej i zróżnicowanej diety, a powyższe produkty w celu faktycznego działania powinny stanowić jej regularne uzupełnienie. Żaden z nich jednak nie jest sam w sobie lekarstwem na choroby i wirusy, dlatego w przypadku, gdy poczujemy, że dotyczy nas poważniejsza dolegliwość - należy skonsultować się z lekarzem specjalistą.