1. Ograniczysz zużycie plastikowych opakowań
Ponad milion ton. To liczba plastikowych opakowań która rokrocznie trafia na polski rynek. Wedle szacunków Krajowej Izby Gospodarczej liczba ta stale rośnie a zasmucającym faktem jest, iż w zużyciu plastikowych opakowań należymy obecnie w Europie do liderów. To jednorazowym opakowaniom możemy w dużej mierze zawdzięczać wysoką pozycję w tym niechlubnym rankingu. Tylko ich produkujemy w Polsce aż 200 tys. ton rocznie. Nie musimy jednak tego robić.
Możliwość zakupu żywności ekologicznej bezpośrednio od lokalnych ekologicznych rolników to istotne narzędzie którym możesz przyczynić się do zmiany. Zmiany, za którą natura będzie Ci niewątpliwie wdzięczna. Według naszych wewnętrznych kalkulacji (które możesz zobaczyć tutaj: https://bit.ly/2JPiJ29) rezygnacja z zakupu jedynie 10 produktów - na co dzień opakowanych folią - na rzecz zakupów zero-waste, może ograniczyć zużycie sztucznych opadów o aż ok. 351 kg w ciągu życia jednego konsumenta. A to jedynie 10 wybranych produktów!
Rosnące tempo konsumpcji, globalizacja, konwencjonalna produkcja żywności – to tylko niektóre czynniki mające niewątpliwy wpływ na wzrost dwutlenku węgla w atmosferze. Zaledwie w ciągu tygodnia przeciętny Polak – głównie poprzez nawyki konsumpcyjne - przykłada rękę do emisji 169 kg tego gazu do atmosfery. To ilość którą przeciętny Etiopczyk generuje w ciągu roku.
Istotną rolę odgrywa tutaj transport żywności. Choć ta importowana z zagranicy wciąż oscyluje poniżej 10% względem tej krajowej warto mieć na uwadze również emisję wynikającą z długich łańcuchów dostaw na polskim rynku. To dlatego ważnym jest, by zamawiać żywność lokalnie, z gospodarstw zlokalizowanych w regonie, dzięki czemu możemy znacznie zredukować nasz wpływ na intensyfikację dwutlenku węgla w atmosferze. To ważne jeśli myślimy o lepszej przyszłości.
Kupując lokalnie wspierasz własny region. Masz pewność, że kupowane przez Ciebie produkty produkowane są lokalnie dając zatrudnienie lokalnej społeczności. Ekologiczni rolnicy z Twojej okolicy nie tylko pracują na to, by żywność była zdrowsza, lecz także skutecznie ograniczają negatywny wpływ rolnictwa na otaczające nas środowisko.
Pomimo pozytywnego wpływu eko-rolnictwa na naturę oraz rosnącej świadomości konsumentów na temat ekologicznej żywności liczba ekologicznych gospodarstw w Polsce niestety sukcesywnie spada. Wielkość powierzchni polskich upraw ekologicznych szacowano w 2019 r. na ok. 500 tys. hektarów. Jeszcze w 2013 roku było to ok. 670 tys. ha. Na zmniejszenie się tej liczby ma niewątpliwie wpływ sama skala popytu oraz konkurencja ze strony żywności importowanej, która odgrywa coraz większą rolę na polskim rynku. Jemy więc zdrowiej i bardziej eko, jednak nie to, co produkuje się w Polsce. Zamawiając żywność lokalnie - możesz to jednak zmienić!