O co w tym chodzi?
Pasteryzacja to proces konserwacji żywności z pomocą wysokich temperatur. Dzięki nim możesz zwalczyć drobnoustroje odpowiedzialne za procesy psucia się żywności i to wszystko dzięki prostym metodom dostępnym w niemal każdym domu!
Najlepiej do tego celu sprawdzą się słoiki z zamknięciem typu „twist”, czyli te zakręcane. To właśnie od nazwiska producenta słoików, Johanna Wecka, pochodzi termin „wekowanie”. I choć tradycyjne, produkowane przez niego niegdyś słoiki zostały już wyparte przez te zakręcane, „wekowanie” na dobre zadomowiło się w wielu domowych kuchniach, ograniczając marnowanie żywności!
Co można wekować?
Najczęściej wekuje się przetwory z warzyw i owoców, lecz to nie jedyna możliwość. Dzięki wekowaniu możemy również pasteryzować gotowe już potrawy takie jak np. zupy, lub bigos. Jeśli po świętach, czy ważnych okolicznościach zostało wam nieco żywności, wekowanie to świetny sposób na uniknięcie wyrzucenia jej do śmieci!
Jak to robić?
Na początek przygotuj szczelne słoiki z nakrętkami i porządnie, osobno wyparz wszystkie te elementy. To ważne aby były czyste i wolne od drobnoustrojów. Możesz gotować je we wrzącej wodzie (ok. 10-15 min), lub wyparzyć w piekarniku (180 stopni przez 15-20 min.).
Następnie podgrzej swoją potrawę. Kiedy będzie ciepła umieść ją w wyparzonym słoiku pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni między potrawą a nakrętką.
Gdy to zrobisz wytrzyj miejsce styku nakrętki i słoika od ewentualnych zanieczyszczeń potrawą, które mogły powstać w procesie napełniania. Gdy to zrobisz zakręć dokładnie każdy słoik. Uważaj, by się nie poparzyć!
Istnieją dwa powszechne sposoby na to, jak przeprowadzić ten proces dalej, wybierz ten, który najlepiej Ci odpowiada:
Większość wekowanych produktów jak np. marynaty, czy własne przetwory jest zdatna do spożycia nawet do 12 miesięcy od przeprowadzenia procesu pasteryzacji. W przypadku zup i gotowych dań zaleca się jednak kilkutygodniowy czas przechowywania. Najlepiej kontrolować stan swoich weków poprzez sprawdzanie, czy nie zaczynają pleśnieć. Dobrą wskazówką jest sprawdzenie, czy nakrętka słoika jest dalej wklęsła!
Najlepsze miejsce do przechowywania weków to chłodna, zacieniona piwniczka. Jeśli nie macie do niej dostępu sprawdzi się również kuchenna szafka. Ważne, by była przewiewna i umiejscowiona z dala od źródeł ciepła jak piekarnik czy kaloryfer.
Owocnego wekowania!