Wekowanie, czyli jak zachować żywność na dłużej?

Utworzono: 2020-12-27
Kategoria: Tradycyjne przepisy

Wekowanie to prosty sposób na pasteryzację żywności domowym sposobem. Dzięki niemu możesz zachować - nawet gotową już - żywność od zepsucia nawet na wiele miesięcy! Wystarczy jedynie kilka słoików i wysoka temperatura. Sprawdź sam/a/ jak to działa!

 

O co w tym chodzi?

Pasteryzacja to proces konserwacji żywności z pomocą wysokich temperatur. Dzięki nim możesz zwalczyć drobnoustroje odpowiedzialne za procesy psucia się żywności i to wszystko dzięki prostym metodom dostępnym w niemal każdym domu!

Najlepiej do tego celu sprawdzą się słoiki z zamknięciem typu „twist”, czyli te zakręcane. To właśnie od nazwiska producenta słoików, Johanna Wecka, pochodzi termin „wekowanie”. I choć tradycyjne, produkowane przez niego niegdyś słoiki zostały już wyparte przez te zakręcane, „wekowanie” na dobre zadomowiło się w wielu domowych kuchniach, ograniczając marnowanie żywności!

 

 

Co można wekować?

Najczęściej wekuje się przetwory z warzyw i owoców, lecz to nie jedyna możliwość. Dzięki wekowaniu możemy również pasteryzować gotowe już potrawy takie jak np. zupy, lub bigos. Jeśli po świętach, czy ważnych okolicznościach zostało wam nieco żywności, wekowanie to świetny sposób na uniknięcie wyrzucenia jej do śmieci! 

 

Jak to robić?

Na początek przygotuj szczelne słoiki z nakrętkami i porządnie, osobno wyparz wszystkie te elementy. To ważne aby były czyste i wolne od drobnoustrojów. Możesz gotować je we wrzącej wodzie (ok. 10-15 min),  lub wyparzyć w piekarniku (180 stopni przez 15-20 min.). 

Następnie podgrzej swoją potrawę. Kiedy będzie ciepła umieść ją w wyparzonym słoiku pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni między potrawą a nakrętką. 

Gdy to zrobisz wytrzyj miejsce styku nakrętki i słoika od ewentualnych zanieczyszczeń potrawą, które mogły powstać w procesie napełniania. Gdy to zrobisz zakręć dokładnie każdy słoik. Uważaj, by się nie poparzyć! 

Istnieją dwa powszechne sposoby na to, jak przeprowadzić ten proces dalej, wybierz ten, który najlepiej Ci odpowiada: 

 

  • SPOSÓB 1: Pasteryzacja na sucho: napełnione, zakręcone słoiki ustawiamy na blasze w piekarniku. Ważne aby były ustawione do góry dnem! Nie mogą również stykać się wzajemnie. Piekarnik nastawiamy na 130 stopni. Od tego momentu nagrzania pasteryzujemy słoiki ok. 30-40 minut. Następnie wyjmujemy je i dajemy im ostygnąć. Wciąż do góry dnem!
  • SPOSÓB 2: Pasteryzacja na mokro: napełnione, zakręcone słoiki wstaw do dużego garnka dnem do dołu (pod słoikami możesz umieścić ścierkę zabezpieczającą). Następnie napełnij garnek wodą na ok. 3/4 wysokości słoików. Włącz kuchenkę i trzymaj słoiki ok. 30 minut w gotującej się wodzie. Po tym czasie wyjmij słoiki, ustaw do góry dnem i przykryj ściereczką. Pozostaw je do ostygnięcia. O poprawnym procesie pasteryzacji świadczyć powinno wklęsłe wieczko słoika.

Jak długo i gdzie przechowywać weki?

Większość wekowanych produktów jak np. marynaty, czy własne przetwory jest zdatna do spożycia nawet do 12 miesięcy od przeprowadzenia procesu pasteryzacji. W przypadku zup i gotowych dań zaleca się jednak kilkutygodniowy czas przechowywania. Najlepiej kontrolować stan swoich weków poprzez sprawdzanie, czy nie zaczynają pleśnieć. Dobrą wskazówką jest sprawdzenie, czy nakrętka słoika jest dalej wklęsła!

Najlepsze miejsce do przechowywania weków to chłodna, zacieniona piwniczka. Jeśli nie macie do niej dostępu sprawdzi się również kuchenna szafka. Ważne, by była przewiewna i umiejscowiona z dala od źródeł ciepła jak piekarnik czy kaloryfer. 

Owocnego wekowania!

 

 

© 2021 paczkaodrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
powered by bestudio.pl
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej

Wybierz formę dostawy

Produkt dodany do koszyka

Produktów w koszyku:
Kwota zamówienia:


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zaloguj się

Zaloguj

Nie pamiętasz hasła ? Przypomnij je

Zapomniałem hasła

Nie masz konta klienta?

Zarejestruj się