Zrobisz coś dla siebie.
Sztuczne tworzywa użyte w produkcji opakowań to nie tylko problem ogólnego zanieczyszczenia. Kontakt żywności z niektórymi z nich może mieć bowiem wpływ również bezpośrednio na Ciebie i Twoje zdrowie. Zawarty w wielu sztucznych opakowaniach związek chemiczny zwany Bisfenolem A (BPA) z uwagi na zbliżoną budowę do żeńskiego hormonu płciowego – estrogenu, może m.in. przyczynić się do zaburzeń pracy kobiecego układu hormonalnego, szkodząc bezpośrednio gospodarce hormonalnej.
BPA to istotny składnik plastikowych opakowań stosowanych w przemyśle żywnościowym, który w określonych warunkach (tj. wysoka temperatura) może przenikać do opakowanej żywności. Kupując żywność bezodpadowo, z lokalnych, ekologicznych gospodarstw możesz tym samym mieć pewność, że Twoja żywność zawiera w sobie jedynie to czym obdarzyła ją natura!
Zrobisz coś dla środowiska.
Zakupy bezpośrednie z lokalnych gospodarstw nie wymagają dalekosiężnego transportu, ani systemowego pakowania, dlatego wybierając gospodarstwa ekologiczne możesz przyczynić się do znacznego wyeliminowania tworzyw sztucznych ze swoich zwyczajów żywieniowych, a tym samym pomóc ograniczyć ich użycie w szerszej skali: łańcuchach dostaw żywności.
Krótki łańcuch dostaw to m.in. istotny element w walce o ograniczenie emisji spalin. Wybierając produkty żywnościowe z Twojej okolicy możesz mieć pewność, że jedyna drogą jaką przebędzie Twoja żywność to ta z gospodarstwa bezpośrednio na twój stół, znacząco ograniczając rolę pośredników i dystrybutorów, a co za tym idzie – dodatkowego zanieczyszczenia.
Zrobisz coś dla regionu.
Wiele mniejszych gospodarstw produkujących żywność ma mniejsze szanse rynkowego przebicia konkurując z większymi, korporacyjnymi „graczami”, to dlatego Twoje bezpośrednie, codzienne wybory mają niewątpliwy wpływ na kształtowanie rynku żywnościowego, a tym samym pozycji rynkowej pomniejszych, ekologicznych wytwórców. Dzięki bezpośredniemu zaangażowaniu indywidualnych konsumentów lokalne gospodarstwa rolne mogą stać się skuteczną przeciwwagą dla szkodliwych standardów przemysłowych a także zdrową i czystą alternatywą dla pozyskiwania produktów żywnościowych.
Wybierając to, co lokalne, wspierasz pracę lokalnych wytwórców przyczyniając się bezpośrednio do rozwoju swojego regionu. Wszelka praca zainwestowana w produkcję żywności przez gospodarstwa rolne zostaje im zwrócona bezpośrednio wykluczając rolę pośredników – tym samym, poprzez uczciwe wynagrodzenie, mają one możliwość rozwijać swoją działalność, przyczyniając m.in. do ograniczania bezrobocia, czy zjawiska biedy w mniej rozwiniętych regionach. Znajdź lokalnego rolnika w Twoim regionie i przekonaj się, że warto!